dinsdag 9 februari 2016

Niet hier, maar op Google+


Ik merk dat ik dit gedeelte van mijn blog eigenlijk niet gebruik.
Ik ben wel actief op Google+.

Ik plaats daar veel korte gerichten, tips en links naar interessante bijdragen van anderen.
Je kunt daar ook makkelijker reageren en discussiëren dan op een blog.

Ik heb besloten om dit menu wel te laten staan, want mijn artikelen over Google vormen een wezenlijk deel van mijn activiteiten, maar de bijdragen zelf zul je op Google+ moeten bekijken.

Ik werk op Google+ met zogenaamde collecties. Daarmee kun je berichten aan een onderwerp koppelen. Zo kunnen mensen zelf kiezen of ze mij artikelen over bijvoorbeeld de natuur, Drenthe, Google of mensen willen lezen.

Mijn Google-gerelateerde collecties zijn:


Verder in deze context: 

Ik zie je graag op Google+ terug.

zaterdag 9 mei 2015

Nieuw in Google+: collecties

Je ziet dat in het hoofdmenu van Google+ (links) het kopje [Collecties] is toegevoegd. Daar zie je alle collecties van mensen die jij in een kring hebt, bijvoorbeeld die van mij.


Je volgt al die collecties automatisch. Je ziet dat aan het woord [Gevolgd] in de collectie. Als je een collectie niet (meer) wilt volgen, bijvoorbeeld omdat dat onderwerp je niet interesseert, klik je op [Gevolgd]. Het verandert dan in [Volgen].

Zo kun je beter regelen wat je wel en niet wilt zien.
Nu maar hopen dat de mensen die collecties maken, ze ook goed (netjes) gebruiken.
Omdat dit nieuw is en iedereen er nog een beetje aan moet wennen, zal het in het begin nog wel eens fout gaan.

Een tip: je kunt een Google+-bericht maar in één collecties zetten. Stel nu dat je een bericht in bijvoorbeeld de collecties Drenthe en Natuurgebieden wilt zetten, dan zet je het bericht eerst in de ene collectie, en dan deel je dat bericht opnieuw (via het pijltje onderin) en zet dat opnieuw gedeelde bericht in de andere collectie.
Het lijkt ingewikkeld, maar het valt reuze mee, zie het filmpje dat ik ervan gemaakt heb.


dinsdag 5 mei 2015

Word of Google, of Word én google?

Onder deze titel heb ik een document geschreven waarmee ik probeer de lezer  meer inzicht te geven in de verschillen en de overeenkomsten tussen het werken op een PC en hetwerken in de Cloud.

Ga er even voor zitten, ik ben nogal bezig geweest...

Het document bevat aan het eind de link naar een evaluatieformulier. Ik ben je zeer erkentelijk voor een terugkoppeling.

Nieuw: Google+ collecties


Sinds vandaag kun je in Google+ collecties maken.
Dit maakt het mogelijk om jouw berichten te groeperen.
Voor jezelf is dat handig omdat je later kunt zien welke berichten je over een bepaald onderwerp hebt gepubliceerd.
Voor anderen is het nog handiger: zij kunnen zich abonneren op een of meer collecties in plaats van op al jouw berichten.
Zoals bij mij: ik publiceer over van alles: natuur, familie, fotograferen, Google....
Niet iedereen is in alle onderwerpen geïnteresseerd.
Ik heb nu een aantal collecties gemaakt. Daarop kun je je abonneren.
Zo hoef je niet min Google-artikelen te zien als je alleen mijn natuurberichten wilt bekijken

Handig!

Dit zijn een paar van mijn collecties...

maandag 27 april 2015

Deel documenten door alleen-lezen-mappen te maken voor de ontvangers

Een artikel van Alice Keeler over het werken met de Drive bracht me op het volgende idee om documenten met anderen te delen.


Wat ik toe nu toe deed (privé en in de bedrijven waar ik werk)

  • Ik organiseerde mijn mappen op onderwerp of organisatie.
  • Ik deelde dan bepaalde mappen of documenten met een of meer groepen. 
  • Van mijn voornemen om alleen met groepen te delen kwam niet altijd veel terecht, omdat er bijvoorbeeld iemand buiten die groep tijdelijk rechten nodig heeft, of omdat de groepen niet de juiste mensen bevatten voor mijn deelplannen. Dus deelde ik vaak ook met 'losse' mensen.
  • Hierdoor raakte ik makkelijk het overzicht kwijt: een tijdelijke kracht of een projectlid kon zo onbedoeld of langer dan nodig was toegang krijgen tot documenten.
Daarnaast moet je oppassen: als je mensen in een map bewerkrechten geeft, kunnen zij die map en alle documenten daarin verplaatsen, waardoor anderen het niet meer kunnen zien.
Google waarschuwt je dan wel, maar verbiedt het je niet.

Hoe ik het nu doe

  1. Ik maak voor mensen of groepen met wie ik documenten wil delen nu 'eigen' gedeelde mappen aan waarin ze leesrechten krijgen. Die leesrechten zorgen ervoor dat ze de mappen en documenten die ik daar in zet, niet kunnen verplaatsen, zelfs niet als ze daar bewerkrechten op krijgen.




  2. Dankzij de tip van Alice weet ik nu weer dat je een document in meerdere mappen kunt zetten zonder dat je kopieën hoeft te maken. Dat doe je door Shift-Z in te drukken. Je krijgt dan een menuschermpje te zien waarin je
    documenten of mappen kunt toevoegen in plaats van verplaatsen. Het mooie hiervan is dat ik een document bijvoorbeeld aan vijf mappen kan toevoegen, maar dat het toch maar één document is, waarin iedereen kan samenwerken. 
Op deze manier kan ik:
  1. Snel documenten delen,
  2. Voorkomen dat mensen per ongeluk documenten verplaatsen en zo onzichtbaar maken voor anderen,
  3. Het delen voor mensen of groepen makkelijk stoppen door de virtuele kopie uit hun map te halen (zie verderop).






Als je later wilt weten waar je een document allemaal hebt toegevoegd:
  1. Klik op het document (of de map).
  2. Klik dan op de i rechts in de menubalk (zie plaatje).
  3. Je ziet dan bij Locatie (het plaatje daaronder) precies waar je de virtuele kopieën hebt gezet.
  4. Klik op het kruisje rechts van een locatie om het virtuele exemplaar daar te verwijderen.
  5. Zo kun je de boel mooi opgeschoond houden.





















Toevoegen aan Mijn Drive

En voor de mensen die documenten of mappen van anderen gedeeld krijgen, heb ik nog deze tip: voeg hem met de rechter muisknop toe aan jouw Drive [Toevoegen aan mijn schijf]. Dan kun je de mappen naar eigen inzicht ordenen zonder dat anderen daar last van hebben.


zondag 26 april 2015

Mobiel of tablet kwijt? Zo kun je hem vinden

Vroeger had je speciale apps nodig om te achterhalen waar je mobiele apparaat is en om eventueel de inhoud te wissen.

Tegenwoordig zijn deze functies standaard in jouw Google-omgeving beschikbaar.
Er zijn verschillende manieren om daar terecht te komen.


  1. De makkelijkste (werkt nog niet bij iedereen): typ, terwijl je bent ingelogd in Google "find my phone" in de omnibalk of in het zoekvak.

  2. Log in bij Google en ga naar de Play store.
    1. Klik op Apparaten. Je krijgt dan de melding dat Google een speciale Store heeft. Daar kom je automatisch in terecht.
    2. Klik nu op de menuknop linksboven (de drie streepjes).
    3. Klik op Android Apparaatbeheer (naast het tandwieltje).
    4. Google probeert nu contact te maken met jouw apparaten. 
    5. Als dat is gelukt, zie je op de kaart waar ze zich bevinden.
    6. Je kunt nu bellen naar het apparaat, het vergrendelen en het ook wissen.

  3. Ga naar https://www.google.com/android/devicemanager
    1. Log in en je ziet hetzelfde als wat hierboven is beschreven.

  4. Als je in Google bent ingelogd, klik dan op jou accountfoto (het rondje rechtsboven in beeld)
    1. Klik op [Account].
    2. Schuif naar beneden tot je de blauwe kop [Recente activiteit] ziet.
    3. Klik hier op [Apparaten]. Je ziet nu een lijst van alle apparaten waarop je onlangs hebt ingelogd.
    4. Klik op het betreffende apparaat.
    5. Boven de rode knop [Verwijderen] zie je in het blauw de zin staan: "Uw Android-apparaten zoeken met Android-apparaatbeheer.
    6. Klik daarop en je ziet het beheerscherm van mogelijkheid 1.

Je ziet: er zijn verschillende wegen die naar je mobieltje leiden.
Tip: kopieer de tekst hierboven en maak er in Google Keep een kaartje van, dan heb je de aanwijzing altijd bij de hand.